This page looks best with JavaScript enabled

Rubik's Cube oplossen voor beginners

 ·  ☕ 3 min read  ·  🧩 Thorsten

Met de Rubik’s Cube de leerkuil door! Leer om de kubus op te lossen, met behulp van 7 stappen. Als alles door elkaar gedraaid is lijkt het moeilijk, maar elke stap los is goed te leren. Na een paar keer oefenen wordt het steeds makkelijker. Nog wat vaker, en je weet uit je hoofd wat je moet doen. Als je dit blijft oefenen wordt het ‘muscle memory’ en weten je vingers al wat er moet gebeuren zonder dat je er over hoeft na te denken.

Om de kubus op te lossen hoef je niet super intelligent te zijn. Wat je nodig hebt is doorzettingsvermogen. Naast het opbreken van een moeilijk probleem in 7 makkelijkere stappen leer je ook hoe notatie gebruikt kan worden om ‘algorithmes’ van iemand anders te leren. Ook is spelen met de kubus goed voor het ruimtelijk inzicht.

Als je eenmaal weet hoe de kubus opgelost kan worden, kun je verder gaan om nog sneller te worden. De methode van de wereldkampioenen kun je leren van Feliks Zemdegs, de huidige wereldkampioen 3x3 average.

Voor het aanschaffen van een kubus kun je in Nederland goed terecht bij Cubediction. Hier zijn budget cubes te vinden die soepeler draaien dan het Rubik’s merk, en ook nog goedkoper zijn. Ook zijn er meer luxe magnetische kubussen te vinden voor de liefhebber, of allerlei andere varianten op de 3x3 kubus. Bestellen via een Nederlandse website heeft als voordeel dat er geen invoerheffingen zijn, en kortere levertijden. Deze organisatie is ook vaak aanwezig met verkoopstands op de kubuswedstrijden in Nederland.

Zelf ben ik mij ook in de kubus gaan verdiepen, omdat ik het zo makkelijk mogelijk aan kinderen wou kunnen uitleggen. Ik vond het zo leuk dat ik ook op snelheid ben gaan oefenen, en ook andere varianten. Zie mijn laatste officiele resultaten bij de World Cube Association.

Download de pdf - rubik’s kubus oplossen met de beginnersmethode

Introductie

In deze video wordt een overzicht over de methode gegeven, en de notatie voor algorithmes uitgelegd.

Stap 1 - het witte kruis

In deze video wordt de eerste stap uitgelegd: het maken van het witte kruis, via een madeliefje.

Stap 2 - de eerste laag

In deze video wordt de tweede stap uitgelegd: het maken van de eerste laag. Hiervoor moeten de vier witte hoeken naar de goede plek worden gebracht.

Stap 3 - de tweede laag

In deze video wordt de derde stap uitgelegd: het maken van de tweede laag. Hiervoor moeten de zijkanten van de middelste laag op hun plek komen.

Stap 4 - het gele kruis orienteren

In deze video wordt de vierde stap uitgelegd: deel 1 van het gele kruis. Hiervoor moeten de gele zijkanten met geel naar boven worden gedraaid.

Stap 5 - het gele kruis op z’n plek

In deze video wordt de vijfde stap uitgelegd: deel 2 van het gele kruis. Hiervoor moeten de gele zijkanten van plek worden verwisseld.

Stap 6 - de gele hoeken verplaatsen

In deze video wordt de zesde stap uitgelegd: gele hoeken verplaatsen. Nu komen alle hoeken op de goede plek terecht, eventueel verkeerd gedraaid.

Stap 7 - hoeken draaien

In deze video wordt de zevende en laatste stap uitgelegd: hoeken draaien. De gele hoeken worden goed gedraaid. De kubus is opgelost!

Voorbeelden

Deze video’s bevatten voorbeelden van begin tot eind.

Share on

Thorsten
WRITTEN BY
Thorsten