This page looks best with JavaScript enabled

Leren programmeren voor kinderen

 ·  ☕ 2 min read  ·  🧩 Thorsten

Programmeren is een essentiele skill om te beheersen voor de toekomst. Tegenwoordig zijn er erg veel resources online te vinden om mee aan de slag te gaan.

Met programmeren wordt je beter in logisch redeneren en gestructureerd problemen oplossen. Daarnaast is het een vrije omgeving zonder harde grenzen, waarbij de creativiteit om zelf iets te verzinnen en creeren volledig tot zijn recht kan komen. Het geeft een enorme kick om iets vanuit het niets te bouwen en dan te zien dat het werkt en tot leven komt.

Code.org

Op Code.org kunnen kinderen een gratis account aanmaken en allemaal oefeningen/spelletjes doen en filmpjes kijken. Deze website is gratis te gebruiken en opgericht met ondersteuning van grote IT bedrijven. Er is ook een Nederlandse versie (via het menu te kiezen). Het is vanaf 4 jaar oud 🙂 tot en met 12 jaar, verschillende niveaus. Iedereen die interesse heeft kan meteen beginnen. Per categorie zijn er hier specifieke opdrachten die stap voor stap instructies toevoegen aan de hand van puzzels. Af en toe zijn er ook filmpjes die het een en ander uitleggen. Er zijn honderden puzzeltjes die langzaam moeilijker worden en nieuwe concepten introduceren.

Scratch

De meest gebruikte online website voor leren programmeren voor kinderen moet haast wel Scratch zijn.

Op deze omgeving kun je van alles maken. Er zijn een aantal Tutorials aanwezig die je na kan doen om er mee te leren werken. Ook kun je publieke projecten van anderen inzien om ideeen op te doen of nieuwe technieken te leren.

  • Leer hoe een aantal van de bouwstenen werken.
  • Gebruik ze om zelf iets mee te bouwen.
  • Verzin een project - bouw een spel, maak een tekening, animeer een filmpje.
  • Bouw je project en zorg dat het werkt
  • Begin opnieuw, en leer er steeds meer bij

Ondersteunende boeken zijn bijvoorbeeld de serie Programmeren voor Kinderen van Carol Vorderman. Deze is onder andere te vinden op bol.com, maar tegenwoordig ook in boekwinkels en speelgoedwinkels zoals Intertoys.

Share on

Thorsten
WRITTEN BY
Thorsten